mt nebo house

context

 

The house perches along a cleared ridgeline at the end of a country laneway in the quiet Mount Nebo Township.

Altitude, tall native trees and limited access to the sun make for chilly winters requiring special design consideration.

 

opportunity

New detached 3 bedroom house, designed for sustainable low-tech living inspired by Swiss guest houses.

 

solution

  • Off-grid low-tech sustainability: Rainbow solar power, single tank organic waste water treatment, roof rainwater collection, wood burning stove/cooker, natural local materials & environmentally sustainable finishes make this a healthy home for the owners and the environment.

  • The large protective roof form is evocative of Japanese farm houses, juxtaposed with lofty high blonde plywood lined ceilings, walls & floors.

  • Externally, rough sawn spotted gum hardwood weatherboards absorb & retain heat in winter, while the extended eaves protect against heat gain in summer.

construction photos

1/2

© 2020 paul butterworth architect